Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 9. kesäkuuta 2021

Esi-isien henget

 


Uskotko henkiolenteoihin? Ahaa. Minä en. Tai saattaa heitä olla olemassa, mutta tavallisen kuolevaisen ei kannata sellaisten kanssa alkaa seurustelemaan ettei saisi "sielullensa vahinkoa". Joskus menneinä vuosina viisastelin, että täällä esi-isien henget seuraavat jälkeläistensä touhuja: vanha asumapaikka nääs. Menneet sukupolvet ovat hyvinkin saattaneet jättää tänne jälkensä.

Mietin kuluneita vuosia. Naapurit kyläilivat ja soittelivat. Aluksi muutkin kyläläiset ja naapurit olivat varovasti maalaismaisemien säilyttämisen kannalla. Joku jopa sanoi, että pellonmetsitys on lailla kiellettävä. Menneiden vuosien positiivinen pöhinä tuntuu kadonneen. Mielipiteet kiristyivät. Meillekin sanotaan, metsittäkää peltonne! Nämä aktiiveimmat peltojen metsittäjät asuvat itse suojelluissa kulttuurimaisemissa. Täällä on eräs vanha suku, joka tahtoo vaikuttaa asioiden kulkuun, vaikka heitä ei kovin montaa kylällä enää asukaan.

Viime vuosina on ollut vaikeampi saada meille työapua. Hänen puolisonsa sattuu olemaan tätä mahtisukua. Jos kylän toiselta laidalta siistitään ympäristöä, vannotetaan ettei asiasta saa kertoa muille. Yhteisiin hankkeisiin on vaikea saada innokkaita mukaan. Minulla on eräs kotiseutuprojekti, joka hyvin onnistuakseen tarvitsisi muiden apua. Emme saa siis enää omiin töihimme eikä kylän yhteisiin juttuihin apuvoimia. Tuntuu kuin vanha sukujen välinen kauna olisi herännyt uudelleen henkiin, vaikka sen olisi pitänyt hautautua 1800-luvulle. 

Sinnikkyydellä näistäkin tilanteista selvitään. Pyydetään apuun sellainen henkilö, jolla ei ole kytköksiä mahtisukuihin. Perustetaan yhdistys niiden kanssa, joilla on samanlaiset aatteet. Saisimme vielä hyvät kylän kehittämisavustukset. Vaikka suku onkin suuri, he ovat tavattoman nuukia. Ja kotiseutuhanke pystytään toteuttamaan, sillä eihän yksi suku voi hallita kuin yhdessä paikassa. Historiatiedot ym. ovat kaikkien vapaasti tutkittavissa avoimessa verkossa. Niitä ei voi kukaan kätkeä ei-suosituilta henkilöiltä. 

Olenkin viisastellut, että taisin puheillani herättää esi-isien henget ja samalla sukujen välisen juovan uudelleen eloon. Sellaista sattuu kun eletään vanhassa paikassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtisukua

Kylällä on eräs suuri suku. Ei sen kummempi kun mitkään muutkaan suvut. Jälkeläisiä vaan on siunaantunut enemmän kuin muille. Mu...