Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. elokuuta 2020

Mummoa nukuttaa


Mummoa nukuttaa. Kovasti nukuttaa. Hankimme hänelle pankin vaatiman henkilötodistuksen. Kävimme samalla reissulla ilmoittautumassa pankille. Joku herttainen, ohikulkenut vanha rouva pysähtyi auttamaan meitä pankin portaissa. Meillä kun tämä autoon siirtyminen ja varsinkin sieltä poistuminen on vaivalloista. Kaiken ähellyksen keskellä totesin auttajallemme, että tämä ei varmasti ole piilokamerajuttu. Olin edellisiltana katsonut You Tubesta Just for Laughs - pilailuohjelmaa.

Mummo nukkuu nyt toista vuorokautta peräkkäin. Hänelle on viime vuosina alkanut tulemaan näitä. En ole erityisen huolissani. Hän kuitenkin reagoi herätettäessä, syö ja juo, tutkii makuultaan vanhoja valokuvia ja kirjeitä. Pissit ja kakat tulevat tietysti sänkyyn. Vuodevaatteet tahtovat suojauksista huolimatta tahriintua. Viime aikoina on satanut runsaasti, joten vettä riittää pyykinpesuun.

SiunSote teki odotettavissa olleen päätöksen henkilökohtaisen avustajan eväämisestä. Sosiaaliasiamies ajoi lähes 200 km asiakseen meille tekemään valitusta päätöksestä. SiunSoten virkailija ei ollut ottanut päätöksessään huomioon sitä seikkaa, että avustajaa vaaditaan asumispalveluna. Tässä odotetaan asiantuntijakomitean päätöstä seuraavat kaksi kuukautta.

Tuttu neuvoi hakeutumaan omaishoitajaksi. Mutta se palkkio! Ei minun kannata alkaa elämään kituelämää vuosikausiksi jollain 400 - 600 eurolla! Mummo on pitkäikäistä sukua. Hänhän voi elää vielä vaikka 10 vuotta! Pidempäänkin ehkä. Ja nämä lomakorvaukset! Joissain tapauksissa oh voi saada 300 euron palvelusetelin lomittajan palkkaamiseen kotiinsa. Sillä saa vain muutamia tunteja. Kas kun lomittajan tuntipalkka on 30 - 35 euroa + matkakulut.

Lomittajan tehtäviin kuuluu lähinnä jutustelu ja seuranpito omaishoidettavan kanssa. Eivät he mitään kovin fyysisiä juttuja ala tekemään! 30 euroa tunnilta on aika hyvä palkka seuranpidosta, kun omaishoitaja itse on työllistetty 24/7 ja joutuu tekemään kaikki paskaduunit. Minä ottaisin mielelläni rahana tuon 300 euroa ja ostaisin sillä itselleni jotain mukavaa, tai säästäisin johonkin virkistysmatkaan ja ottaisin hoidettavan mukaan. Kyllä hänkin kaipaa vaihtelua ja virkistystä.

Peruna kukki näin kauniisti pari viikkoa sitten. Jokohan nuo olisivat syötäviä? Vanha kansa sanoo, että odottaa kaksi viikkoa perunan kukinnasta, niin mukuloita kannattaa alkaa kaivamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtisukua

Kylällä on eräs suuri suku. Ei sen kummempi kun mitkään muutkaan suvut. Jälkeläisiä vaan on siunaantunut enemmän kuin muille. Mu...