Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 25. elokuuta 2020

Minäkö työtön?


Mummo oli aamulla pitkään vuoteellaan ja tutki papereitaan. Ne ovat vanhoja kortteja, kirjeitä, lehtiä, pankkikirjoja ynnä muuta sekalaista paperitavaraa. Järjestin tärkeimmät paperit äärimmäisenä vasemmalla olevaan oranssinväriseen kansioon muovitaskuihin. Mummo purki kaikki muovitaskut ja paperit pois kansiosta. Ostin valkoisia monitoimikoreja, jos ne olisivat käytännöllisempiä. Mummo tyhjentää nekin vuoteelleen ja suuri osa papereista putoaa sängyn alle, josta minä niitä aika ajoin keräilen takaisin muovikoreihin.

Imuroin Mummon kammarin lattian. Ruoantähteitä ja muuta roskaa oli kertynyt todella paljon. Mitä minä tekisin, ellei olisi pölypussitonta imuria? Yksi pussi ei riittäisi kuukauden roskiin. Pölypussimallit vaihtuvat tiuhempaa tahtia kuin mitä tulee uusia imureita hankittua. Ja ei täältä metsästä niin vain lähdetä jotain tiettyä pölypussimallia kaupungista etsimään! 15-vuotiaasaa imurissa toinen takapyörä lonksuu uhkaavasti. Kunhan imutehoa riittää, se on tärkeämpi kuin joku takapyörä.

Siivotessani mietin tämänpäiväisen vieraani juttuja. Hän otaksui minun olevan etätyöläinen, eli saavani toimeentuloni kotitietokoneen äärestä. En hennonnut sanoa hänelle asian todellista laitaa: en saa tällä hetkellä mistään palkkaa. Kerroin olleeni henkilökohtainen avustaja kunnes minut irtisanottiin. Kerroin, ettei maatalousalan peruskoulutuksella saa etätöitä. Pitäisi olla maisterin paperit. Nykyaika on mennyt sellaiseksi, että vessanpesijäksikään ei kelpuuteta kuin korkeakoulututkinnon omaavia. Vieras nauroi ja sanoi, että kohta robotit tekevät kaikki työt. Niinhän ne jo nykyään leikkaavat pihanurmikot ja imuroivat lattiat. Vastasin, että minä käytän mieluummin manuaaliohjattavia laitteita.

Tästä keskustelusta huomasin, että minähän tosiaan olen työtön! Päiväni täyttyvät monenlaisesta arkiaskaroinnista, mutta en saa mistään palkkaa. Muutaman satasen omaishoidontuki ei ole palkka, jolla kenenkään pitäisi elää. Se on vain lisätulo. Mistä minä saisin palkkatyötä itselleni? Täällä erämaassa ei ole mitään työtä, josta voisi saada oikeaa palkkaa. Etätyöskentelyyn koulutukseni ei riitä. Elintasoani parantaakseni ei todellakaan ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa pois kaupunkiin, jos sieltä saisi paremmin työtä. Eri asia taas on se, viihtyisinkö siellä. Jos joutuisin työttömäksi, en pystyisi maksamaan kallista vuokraa. Muutto takaisin maalle olisi edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtisukua

Kylällä on eräs suuri suku. Ei sen kummempi kun mitkään muutkaan suvut. Jälkeläisiä vaan on siunaantunut enemmän kuin muille. Mu...