Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. helmikuuta 2020

Osallistu kyselyyn!


Blogissani kerron Mummon ja maisemien hoidosta kotikylälläni. Ympäristöministeriö on päivittämässä luonnonsuojelulakiaan ja kansalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen vastaamalla tähän kyselyyn https://www.mhy.fi/uutiset/luonnonsuojelulainsaadantoa-uudistetaan-vastaa-kansalaiskyselyyn

Kuvan komea vaaramaisema on vanhaa laidunaluetta, joka metsitettiin kymmenisen vuotta sitten. Tuoreimman selvityksen mukaan juuri luonnonlaitumet ja niityt ovat maamme uhanalaisimpia luontokohteita. Niitä ei ole merkitty luonnonsuojelulakiin. Tähän on saatava muutos.

Kuvan perinnebiotooppi on jo metsitetty ja tuskin sitä enää voidaan pelastaa, koska maanomistaja tahtoo kasvattaa maillaan rahaa. Jos puuntaimet poistetaan ja alettaisiin luontoa suojelemaan, olisi siitä ennemminkin kuluja kuin tuloja. Toisaalta, mitäpä se omistajaa edes hetkauttaa, miltä hänen maillaan näyttää. Hän kun asuu kaupungissa 300 kilometrin päässä.

Kylällämme tapahtui suuri peltojen, niittyjen ja laidunalojen metsitys kymmenen vuotta sitten. Metsäalan toimija kävi talo talolta puhumassa metsänkasvatuksen tärkeydestä ja siitä, kuinka paljon metsästä saa rahaa. Vuosikymmenet hoidotta olleet perinnemaisemat olivat pusikoituneet ja kaupungeissa asuvien maanomistajien oli helppo tehdä päätös metsittämisestä.

Meidänkin maatilalle tarjottiin peltojen metsittämistä useaan otteeseen. Vanhan laidunalueen, josta avautuu komea vaaramaisema, olisivat he metsittäneet vaikkemme lupaa siihen antaneet. Perinnemaisemat ovat luonnonsuojelun lisäksi osa kulttuuriperintöä ja silmiä hivelevän kaunis näky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mahtisukua

Kylällä on eräs suuri suku. Ei sen kummempi kun mitkään muutkaan suvut. Jälkeläisiä vaan on siunaantunut enemmän kuin muille. Mu...